Verwijder je bomen in de winter

Soms wil je graag af van een boom, omdat hij bijvoorbeeld in de weg staat. Of je vindt hem niet mooi, want hij is jaren geleden doodgegaan, en er groeien geen bladeren meer aan. Iedereen heeft zo zijn eigen reden om een boom weg te laten halen. En in de lente en de zomer hebben mensen vaak groene vingers, waardoor ze juist dan de tijd nemen om een boom te kappen. Toch is dit niet het beste moment om hem te verwijderen. Dat is namelijk de winter.

De winter is de beste periode om bomen te kappen.

Winter

Bedrijven kappen bomen meestal in de winter. Er zitten dan geen bladeren aan en dit maakt het een stuk makkelijker om de boom te kappen. De bomenkapper ziet dan beter waar hij aan het werken is. Dit is dus veel overzichtelijker. Bovendien zijn de bladloze takken een stuk lichter en daardoor hanteerbaarder. Dit maakt het kappen van een boom veel makkelijker. Het grootste voordeel van het kappen in het winterseizoen, is dat het volume aan takken ongeveer de helft kleiner is. Dit kan wel tot veertig procent arbeidstijd schelen en het scheelt ook enorm in de afvoerkosten. Ook als klant is het dus voordelig om de boom in de winter te laten kappen. Daarnaast kan de schade bij het kappen van een boom zich in de lente herstellen.

Vorst

Als het vriest, zijn niet alleen de boomstronk en wortels in de grond bevroren. De sapstroom in de stam van de boom kan ook bevriezen. Dit is geen probleem voor bomen die in Nederland van nature voorkomen. Je moet er alleen wel rekening mee houden wanneer je een bevroren boom gaat kappen. De bevriezing zorgen ervoor dat de takken en de stam bros zijn in plaats van taai. Ze kunnen dan op onverwachte momenten afbreken tijdens het zagen. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Je kunt het kappen daarom, zeker als hij bevroren is, het beste aan een professional overlaten.

Het verwijderen van de stronk van de boom is erg belangrijk.

Frezen in bevroren grond

Een boom kappen is niet het belangrijkste bij het weghalen van een boom. Vervolgens moet je de boomstronk verwijderen. Dit kan met een stronkenfrees. Je kan deze machine ook in de winter gebruiken. Alleen bij sneeuw en regen kan ook de stronkenfrees zijn werk niet doen. Een bevroren grond blijkt zelfs ideaal voor de stronkenfrees. De machine snijdt door de harde en bevroren grond en ook door de bevroren boomstronk. Als gevolg van de vorst en de stronkenfrees is de grond poederachtig en droog. De ideale omstandigheden als je boom moet worden gekapt.