Op natuurlijke wijze tuinieren

Het is inmiddels algemeen bekend dat de groenten en het fruit uit de supermarkt vaak met de nodige bestrijdingsmiddelen zijn bespoten. Eet je dergelijke producten zonder ze eerst goed af te spoelen, dan eet je naast die lekkere appel dus ook de bestrijdingsmiddelen op. Niet bepaalt gezond! Het is dan ook niet vreemd dat biologisch tuinieren steeds meer aan populariteit wint. Omdat wij dit een goede ontwikkeling vinden, lees je in dit artikel diverse tips over hoe je het beste biologisch kunt tuinieren.

De aanleg

Bij de aanleg van jouw biologische tuin dien je vooraf goed na te denken over het onderhoud ervan. Zo vindt geen enkele tuinier het leuk om onkruid te wieden. Om onkruid zoveel mogelijk te voorkomen kun je daarom gebruik maken van worteldoek. In dit doek maak je gaten waar de planten doorheen kunnen groeien. Hoewel worteldoek misschien niet de mooiste aanblik oplevert, hoef je niet steeds gebukt onkruid te wieden, je rug zal dat zeker waarderen!

Gebruik natuurlijke producten voor bemesting

Bemest je tuin in ieder geval minstens eenmaal per jaar. Dit is nodig omdat vrijwel iedereen dorre bladeren en ander natuurlijk afval van de tuin niet laat liggen. Dergelijk afval maakt in de natuur deel uit van de bemesting, dus zul je dat afval moeten vervangen met bemestingsproducten. Gebruik bij voorkeur natuurlijke producten als gedroogde koemest en kalk.

Gebruik het juiste water

Zorg dat je in de zomer de tuin iedere dag water geeft. Gebruik je daarbij kraanwater, dan zal de bodem hiervan verzuren. Probeer daarom regenwater op te vangen of water vanuit vijvers of sloten te gebruiken. Dit water maakt de bodem niet zuur en bovendien bespaart het gebruik ervan geld en onnodig verbruik van drinkwater.

Vraag stekjes bij buren en vrienden

Als je jouw achtertuin gaat inrichten, kijk dan bij vrienden en buren in de tuin. Van veel struiken en planten kun je eenvoudig een stukje afsnijden om zo een nieuwe plant te laten groeien. Daarnaast kun je aan een volgroeide struik al zien hoe groot hij is en kan je daar dus rekening mee houden bij de inrichting van je biologische tuin.

Groente en fruit verbouwen

Indien je veel groente en fruit uit eigen tuin wilt gaan eten, kies dan de soorten uit die je regelmatig kunt oogsten. Denk dan bijvoorbeeld aan doperwten, sla, boontjes, courgette, radijsjes en dergelijke. De hele zomer kun je hiervan genieten. Zorg daarbij dat de oogstmaanden worden gespreid over de verschillende soorten groenten, waardoor niet alles gelijktijdig geoogst moet worden.

Groente en fruit verbouwen

Samengevat

Zoals je hebt kunnen lezen op deze pagina is het helemaal niet zo moeilijk om een biologische tuin aan te leggen en te genieten van de lekkere producten die je vervolgens kunt verbouwen. Daarbij smaakt een boontje uit eigen tuin veel lekkerder dan een boontje uit de supermarkt en zijn er niet allerlei bestrijdingsmiddelen overheen gespoten. Kortom, een biologische tuin biedt vele (gezonde) voordelen!