Dakisolatie

Het isoleren van het dak zorgt voor een daling van de energierekening en is daarmee ook ontlastend voor het milieu

Dakisolatie is de investering absoluut waard. Zo geniet je van voordelen zoals een warmer huis en een fikse energiebesparing waardoor je meer geld over zult houden en je huis in waarde zal stijgen. Bovendien ontlast je het milieu omdat je minder hoeft te stoken. Maar welke mogelijkheden zijn er zoal om dakisolatie aan te brengen? In dit artikel lees je hier meer over.

Een woning wordt meer waard met een geïsoleerd dakMaterialen om je dak te isoleren

Er zijn verschillende materialen op de markt om het dak mee te isoleren. De eerste is glaswol, deze materiaalsoort is goedkoop maar neemt ook veel ruimte in en zorgt bovendien voor een lichte irritatie aan de huid bij het plaatsen. De tweede geschikte materiaalsoort is rotswol. Dit materiaal is duurder dan glaswol en heeft bovendien een hoger irritatie niveau bij het plaatsen. De derde optie is toepassing van isolatieplaten. Isolatieplaten zijn duurder dan glaswol, maar je kunt er veel ruimte mee besparen.

Wanneer is isolatiemateriaal goed?

Om te bepalen met welk materiaal je jouw dak optimaal kunt isoleren, is het belangrijk om de RC, oftewel de isolatiewaarde van een dak, te berekenen. De RC is het resultaat van de combinatie van de isolatiewaarde van het gekozen materiaal en isolatiewaarde van de overige materialen die in de constructie (dus in het dak) zitten verwerkt. Een waarde van vier is prima. Hogere waarden brengen kosten met zich mee die niet naar verhouding zijn tot de opbrengsten.

Platte en schuine daken isoleren

Afhankelijk van het feit of je een plat dak of een schuin dak wilt isoleren zijn er diverse mogelijkheden om dit te doen. Voor een plat dak geldt dat het isolatiemateriaal het beste aan de bovenzijde (dus aan de buitenkant) van het dak kan worden aangebracht. Het isoleren van de onderzijde, dus aan de binnenzijde van het dak, levert het risico op dat er op de langere termijn dakrot ontstaat. Deze vorm van isolatie is dus af te raden.

Heb je een schuin dak, dan heb je de mogelijkheid om uit drie opties te kiezen om het dak te isoleren. De eerste optie levert de beste isolatieresultaten op: het aanbrengen van isolatiemateriaal aan de buitenzijde onder de dakpannen.

De tweede optie is om het isolatiemateriaal aan de binnenzijde van het dak aan te brengen. Hiervoor zijn dampschermen vereist. Ontbreken deze schermen dan zal er op termijn dakrot ontstaan.

De laatste optie betreft het isoleren van de zoldervloer. Hiermee zal je wel een koude zolder blijven houden, maar is de rest van het huis langer warm doordat de warmte minder snel door de zoldervloer op de zolder terechtkomt en vervolgens het huis via het dak verlaat.

Technieken om een schuin dak aan de buitenzijde te isoleren

Omdat je je wellicht afvraagt hoe je een schuin dak aan de buitenzijde dient te isoleren, zullen we daar nog even kort op ingaan. Om het isolatiemateriaal aan te kunnen brengen dienen de dakpannen te worden verwijderd. De isolatielaag kan dan direct op het dak wordt aangebracht, waarnaar de dakpannen kunnen worden teruggeplaatst. Een tweede optie is om gebruik te maken van de isolatiezakken methode. Met deze methode worden isolatiezakken onder de dakpannen aangebracht en gevuld met isolatiemateriaal. Dit isolatiemateriaal vormt zich vervolgens naar de ruimte onder de dakpannen.

Het verwijderen van de dakpannen, het aanbrengen van het isolatiemateriaal en vervolgens het terugplaatsen van alle dakpannen is een flinke klus. Daarom zullen de kosten hiervoor hoog zijn en is het aan te raden om deze methode van isolatie uit te laten voeren wanneer het dak gerenoveerd moet worden. Op deze manier vang je twee vliegen in één klap en geef je niet onnodig veel geld uit.

Het dak zelf isoleren of uitbesteden?

De handige doe-het-zelver kan dakisolatie prima aanbrengen aan de binnenzijde van het dak. Voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal aan de buitenzijde raden we aan om een professioneel bedrijf in te schakelen.

Als je twijfelt of dakisolatie de investering waard is, bedenk dan dat je de investering met een aantal jaren terugverdiend doordat je stookkosten zullen dalen. Bovendien draag je op deze manier ook een steentje bij aan het tegengaan van de klimaatverandering. Kortom, dakisolatie is een isolatiemethode die voor zowel je portemonnee als voor het milieu voordelen oplevert.