Een les over interieur design

Tips voor het inrichten van je huisSoms kan het best lastig zijn om je huis leuk in te richten en alle onderdelen (de bank, keuken, de vloer enzovoorts) met elkaar te laten matchen. In dit artikel geven we je daarom een voorbeeld van een aanpak over hoe je ervoor kunt zorgen dat je een leuke en bij elkaar passende inrichting krijgt.

Om te voorkomen dat je na een aantal aankopen geen geld meer over hebt om je interieur compleet te maken en je bijvoorbeeld minder mooie – niet bijpassende – meubelen moet aanschaffen, is het verstandig om allereerst een budget vast te stellen. Zo weet je van tevoren welk interieur je wel en welke je niet aan kunt schaffen.

Als je eenmaal je budget hebt vastgesteld, dan is het tijd om een moodboard te maken. Dit is een soort schets waarin je aangeeft wat voor gevoel je inrichting jouw moet geven (wat erg belangrijk is voor je uitstraling).

Om inspiratie voor jouw moodboard op te doen kan je door woontijdschriften bladeren , woonprogramma’s op tv bekijken en rond surfen op het internet. Omdat kleuren veel invloed hebben op het gevoel dat een ruimte op je overbrengt, is het belangrijk om de kleuren van de muren en de vloer ook mee te nemen in je schets. (Een tip: kies niet voor teveel felle kleuren anders loop je het risico dat je zintuigen teveel geprikkeld worden.)

Bedenk vervolgens wat het middelpunt van je interieur moet zijn. Denk daarbij aan een tafel, kroonluchter, bureau of een kunststuk. Als je dit hebt bedacht, dan kan je bij de aanschaf van je wooninrichting rekening houden met het gekozen middenstuk, zodat het blijft opvallen in het geheel van de inrichting. Houd daarbij rekening met de vorm van je meubels. Er moet ruimte genoeg overblijven om lekker vrij te kunnen bewegen en te lopen. Daarom is het goed om bijvoorbeeld te bedenken of je een ronde, een hoek of een rechte bank zou willen hebben. Lang niet alle huizen zijn geschikt voor al deze vormen.

Indien je een kleine(re) woning hebt, sta dan stil bij de beperkte ruimte die je hebt. Er zijn tegenwoordig vele oplossingen om in een kleine ruimte toch veel kwijt te kunnen zonder dat je het gevoel hebt dat je woning stampvol met spullen staat. Overigens, om toch een wat ruimer gevoel te creëren kan je bijvoorbeeld de keukenkastjes voorzien van glazen ramen. Doordat je dan in de kasten naar binnen kunt kijken krijg je een ruimer gevoel.

Wanneer je jouw budget, mood board, kleuren samenstelling, het middelpunt van je woning en de vormgeving van je meubels hebt bepaald ben je klaar met de voorbereiding en kan je opzoek gaan naar de juiste producten. Je zult zien dat het samenstellen van je interieur een stuk gemakkelijker wordt met ons plan van aanpak!